1,721,000 research outputs found

    Habitat choice of a secondary cavity user indicates higher avoidance of disturbed habitat during breeding than during food-hoarding

    No full text
    Tree cavities are an essential requirement for reproduction and survival of secondary cavity nesters. Little is known, however, about how cavity distribution in space and time may limit their use during and outside of the breeding season. Using long-term (17 yr) data on the use of nest-boxes resembling tree cavities by individually marked Eurasian pygmy owls Glaucidium passerinum, we compared the habitat and the distances among the nest-boxes used during two different seasons. We found that pygmy owls are more demanding in their requirements for breeding than for food-hoarding habitat, as the habitat surrounding the nesting sites had a higher proportion and biomass of coniferous forests, especially spruce, and nesting sites were farther from houses than food-hoarding sites. Pygmy owls mainly used different nest-boxes for nesting and food-hoarding and they also used different nest-boxes in different years. The distance between the nest site and food-hoarding sites was longer when the main food availability (voles) was low than when it was high. The distance was also longer in females than in males, probably indicating that females need to move further to find suitable hunting areas. In conclusion, these results highlight the importance of spruce forests as a nesting habitat of pygmy owls, and the need of several tree cavities within their home range. Forest management should secure a sufficient supply of these resources at the scale of pygmy owl home ranges

    Age and sex differences in numerical responses, dietary shifts, and total responses of a generalist predator to population dynamics of main prey

    Full text link
    Fluctuations in the abundance of main prey species might shape animal communities, by inducing numerical responses and dietary shifts in predators. Whether numerical responses and dietary shifts differ among individuals of different age and sex has so far gained little attention. These differences could affect how much predators consume main and alternative prey, thus causing variation in predation pressure on main and alternative prey species. We studied the effect of fluctuating main prey abundance (voles) in autumn on the age and sex composition of a food-hoarding population of Eurasian pygmy owls Glaucidium passerinum (327 individuals), and on the species composition of their food stores in western Finland during 2003–2017 (629 food stores). Numbers of yearlings (< 1-year old) of both sexes and adult (+ 1-year old) females increased with increasing vole abundance. During low vole abundance, adult owls stored more small birds and less small mammals than yearlings. Females stored more small mammals than males and showed a tendency to store less birds. The amount of consumed birds (the most important alternative prey), and in particular of crested, willow, great, and blue tits, increased with low vole densities. Our results show that numerical, functional, and total responses of pygmy owls, and probably also other vertebrate predators, to the availability of the main prey in winter are shaped by the age and sex composition of the predator population, which both show large spatio-temporal variation in boreal forests

    Climate change and perishable food hoards of an avian predator: Is the freezer still working?

    Full text link
    Changing climate can modify predator–prey interactions and induce declines or local extinctions of species due to reductions in food availability. Species hoarding perishable food for overwinter survival, like predators, are predicted to be particularly susceptible to increasing temperatures. We analysed the influence of autumn and winter weather, and abundance of main prey (voles), on the food-hoarding behaviour of a generalist predator, the Eurasian pygmy owl (Glaucidium passerinum), across 16 years in Finland. Fewer freeze–thaw events in early autumn delayed the initiation of food hoarding. Pygmy owls consumed more hoarded food with more frequent freeze–thaw events and deeper snow cover in autumn and in winter, and lower precipitation in winter. In autumn, the rotting of food hoards increased with precipitation. Hoards already present in early autumn were much more likely to rot than the ones initiated in late autumn. Rotten food hoards were used more in years of low food abundance than in years of high food abundance. Having rotten food hoards in autumn resulted in a lower future recapture probability of female owls. These results indicate that pygmy owls might be partly able to adapt to climate change by delaying food hoarding, but changes in the snow cover, precipitation and frequency of freeze–thaw events might impair their foraging and ultimately decrease local overwinter survival. Long-term trends and future predictions, therefore, suggest that impacts of climate change on wintering food-hoarding species could be substantial, because their ‘freezers’ may no longer work properly. Altered usability and poorer quality of hoarded food may further modify the foraging needs of food-hoarding predators and thus their overall predation pressure on prey species. This raises concerns about the impacts of climate change on boreal food webs, in which ecological interactions have evolved under cold winter conditions

    Food hoarding of an avian predator: sex- and age-related differences under fluctuating food conditions

    No full text
    Abstract: Hoarding behaviour (storing food for a later use) has evolved to reduce starvation risk when resources are scarce. Different age and sex classes often show differences in foraging due to experience, skills or life history strategy, but such differences in hoarding under spatio-temporally varying environmental conditions have rarely been studied in the wild. We studied hoarding behaviour of Eurasian pygmy owls (Glaucidium passerinum) during 2003–2016 in western Finland, where the abundance of their main prey (voles) fluctuates in three-year population cycles. In 14 years, 1056 food stores were found during the hoarding season (Oct–Dec) and 330 pygmy owls were trapped at these stores. The number of stores per individual did not vary in relation to age, sex or vole abundance. Adults (+ 1-year old) had their stores farther apart than yearlings. Both the number of stores per year and the biomass of stored prey items increased with vole abundance. Females and yearlings had larger and heavier stores than males and adults, respectively. The same individuals stored more food as yearlings than as adults. These sex- and age-differences in hoarding indicate that it is not constrained by experience or skills. It rather seems that less-experienced yearlings rely more on stored food than adults. Females may need more food due to their larger size and need to accumulate energy reserves before reproduction. A detailed knowledge of age- and sex-related differences in hoarding behaviour under fluctuating abundances of main foods is fundamental to better understand a population response to climate change and forest management. Significance statement: The hoarding behaviour of animals has evolved to cope with the problem of food limitation. On the basis of 14-year data from pygmy owls, we show that the number of stores per year and the biomass of prey items per store increased with vole abundance in the environment. Adults had stores farther apart than yearlings, and females and yearlings stored more prey items and biomass compared to males and adults, respectively. These results indicate that hoarding behaviour responds to the available main prey abundance and varies with traits such as age and sex. Because different age and sex classes might respond differently to variation in food abundance, due to habitat alterations or climate change, a detailed knowledge of hoarding behaviour can be of particular importance to understand changes in body condition, reproductive success and survival of pygmy owls under changing climate and management of boreal forest
    corecore